Dołącz do nas na Facebooku

Wpływ słodu jęczmiennego na laktację

lek. med. Monika Żukowska-Rubik

Słód jęczmienny – dobra praktyka dietetyczna wspierająca laktację.

Słód jęczmienny jest skutecznym i bezpiecznym składnikiem mlekopędnym. Jego zastosowanie wielu osobom kojarzy się z piwem bezalkoholowym uznawanym za środek wzmacniający laktację. Do niedawna uważano, że efekt ten zapewnia pewna ilość alkoholu, która w takim piwie jest obecna. Jednak wykonany eksperyment, w którym porównywano działanie samego alkoholu, wody oraz piwa opartego na słodzie jęczmiennym wykazał, że tylko napój oparty na słodzie okazał się skuteczny. Słód jęczmienny jest składnikiem naturalnym, który powstaje w wyniku procesu słodowania jęczmienia. W wyniku tego procesu rozkładanych jest wiele substancji zapasowych i powstają min. polisacharydy, które odpowiadają za efekt wzmacniania laktacji. Stosowanie produktów opartych na słodzie jęczmiennym zwiększa ilość prolaktyny, która jest hormonem odpowiedzialnym za inicjację laktacji. Szczególne właściwości zwiększania poziomu prolaktyny ma beta-glukan, który zawarty jest w słodzie. Dlatego stosowanie produktu opartego na słodzie, który nie zawierał nawet śladowych ilości alkoholu, uznaje się za przykład dobrej praktyki wspierającej laktację. Szczególne wskazania do stosowania takiego produktu mają mamy, u których nastąpiło opóźnienie w zainicjowaniu laktacji oraz problem z jej utrzymaniem.

Obiektywnie potwierdzono naukowo działanie polisacharydów słodu jęczmiennego. Te substancje podnoszą poziom prolaktyny, nie mając działań niepożądanych charakterystycznych dla leków. Słód jęczmienny jest najbezpieczniejszym skutecznym środkiem mlekopędnym. Warto, aby spożywać go w produkcie pozbawionym alkoholu, piwo nie jest dobrym dla matki karmiącej źródłem mlekopędnego słodu.

Po produkt na bazie słodu jęczmiennego warto sięgać również w przypadku obaw mamy odnośnie efektywnego karmienia piersią: